Hirdetés

Stellarium 0.8.2 planetáriumprogram



|

A Stellarium a csillagos ég valós látványát nyújtja a meleg szobában, minden más programnál szebben

Hirdetés

Az égbolton látható csillagok és a bolygók megjelenítése nem jelenthet gondot egy modern számítógépnek. A planetáriumprogramok meg is teszik ezt, ám az élmény mindig elmarad a valóságtól. Pedig vissza lehet adni a csillagos ég csodáját, mindössze a horizontot övező körpanorámát és a légköri jelenségeket kell rávarázsolni a „steril” csillagtérképre. A Stellarium minderre képes: OpenGL-es grafikai megjelenítésének köszönhetően a csillagok vibrálnak, a horizont mentén el is halványulnak, a naplemente közelében elvörösödik az ég stb. Mindezt egy valódi, fényképekből összeállított körpanoráma gyűrűjében élvezhetjük.

stellarium6.jpg

 

Hála az idő gyorsíthatóságának, olyan látványos jelenségeket is megfigyelhetünk, amilyeneket a valós égbolt alatt legfeljebb egy napfogyatkozás alatt élhetünk meg. Az billentyű ismételt megnyomására egyre gyorsabban forog körülöttünk az égbolt, az esti szürkület néhány másodperc alatt lezajlik, feltűnnek az első csillagok, majd a Tejút. Ha nem állítjuk vissza az idő folyását normálisra ( billentyű), hamarosan a napkeltében gyönyörködhetünk. Az egér bal gombjával megragadhatjuk a tájat, és elforgathatjuk a nekünk tetsző irányba, a görgővel pedig nagyíthatjuk-kicsinyíthetjük a megjelenő látómezőt. Káprázatos!

 

A Stellarium persze nemcsak a látható, hanem az elképzelt dolgokat is képes megjeleníteni: egy-két gombnyomással bekapcsolhatjuk a csillagképek összekötő vonalait, a klasszikus csillagképábrákat, illetve a csillagképek nevét is. A számunkra ismert görög-latin mondavilág alakjain túl a program képes a kínai, a polinéz és az ókori egyiptomi konstellációk nevét és összekötő vonalait is megjeleníteni – sajnos ezek figuráit már nem.

stellarium16.jpg

 

Természetesen a csillagokon túl Naprendszerünk égitestjeit is megkereshetjük. Nagyításkor előtűnik a Hold felszíne, előkerülnek a nagybolygók holdjai, s hála az időgyorsításnak, látványosan járják táncukat anyabolygójuk körül.

stellarium1.jpg

 

Ahhoz, hogy ez úgy történjen, ahogy magunk is látnánk, be kell állítanunk valós földrajzi helyzetünket – ezt az <1> billentyű megnyomására előjövő Főmenü Hely fülén tehetjük meg. A program egyébként szinte minden billentyűt lefoglal valaminek a ki- vagy bekapcsolására, a gyorsbillentyűk listája a lenyomására előkerülő Súgóban tekinthető meg.

 

A nagyítható bolygókkal elérkeztünk a szabad szemmel nem látható, csak kisebb-nagyobb távcsővel megfigyelhető objektumokhoz. A Stellarium képes megjeleníteni a csillagközi ködöket, csillaghalmazokat és galaxisokat eredeti fényképük alapján úgy, mintha távcsőben látnánk őket. Sajnos a megjeleníthető csillagok száma elég kicsi: bár többet láthatunk így, mint szabad szemmel, jóval kevesebbet, mint egy egyszerű kézi látcsővel. A különféle csillagokra és egyéb objektumokra rá is kereshetünk (+), illetve a bal gombos kattintással kijelölt égitestről további információkat is kapunk.

stellarium2.jpg

 

A Stellarium a legszebb planetáriumprogram, amelyet valaha is láttunk, és még jóval többet kínál, mint ami e kis cikkből kiderül. Érdemes mindenkinek kipróbálni!

 

Adatok:

 

  • Légköri jelenségek szimulációja
  • OpenGL-es, hardvergyorsított megjelenítés
  • Európai, kínai, polinéz és ókori egyiptomi csillagképek bemutatása
  • Választható felszíni körpanoráma
  • Szkriptelési lehetőség
  • Magyar nyelvű felület
  • Linux-, Mac OS és Windows-verziók
  • Ingyenes

 

Értékelés:

Előny: Tökéletes égélmény

Hátrány: Gyenge távcsöves égbolt-szimuláció

Teljesítmény: 98

Szolgáltatás: 90

 

stellarium15.jpg

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.