Hirdetés

A kriptobányászok már fel is törték az RTX 3060 hash-arány korlátját?



|

Futótűzként terjedt el a hír, miszerint sikerült kiiktatni az RTX 3060 kripto-védelmét. De tényleg ezt történt?

Hirdetés

Az Nvidia egyik legújabb csúcsteljesítményű videokártyája, a GeForce RTX 3060 képes kihozni a maximumot a játékokból, és a gyártó is elsősorban ebből a célból fejlesztette a hardvert. A vállalat ugyanis szoftveres korlátozással látta a szériát, hogy a kártyákat ne lehessen használni kriptobányászatra, és ténylegesen az elsődleges célcsoport vásárolja meg a GPU-kat. A legújabb beszámolók szerint azonban mintha sikerült volna megkerülni a korábban feltörhetetlennek hirdetett védelmet.

Hirdetés

Az I_Leak_VN nevű Twitter-felhasználó vélhetően bennfentes forrásai alapján kínai kriptobányászok egyedi modok felhasználásával mindössze néhány hét alatt feltörhették a február 25-én piacra dobott RTX 3060 hash-arány korlátját. Az Nvidia bejelentése szerint a videokártya elvileg felismeri az Ethereum bányászatra írt algoritmust, és a másodpercenkénti hash-érték korlátozásával visszaszorítja a hatékonyságot. A gyakorlatban a 40-45 MH/s érték nagyjából 20-25 MH/s bányászati teljesítményre csökken, így pedig nem lesz elég vonzó eszköz a bányászathoz.

A Twitteren kiszivárgott kép alapján először úgy tűnt, hogy a kínai modderek sikert érhettek el, a képen ugyanis a 8 db RTX 3060 vezérlő 45 MH/s feletti értékkel pörgeti a bányász folyamatokat, vagyis tényleg sikerült feltörni az Nvidia védelmét. Sőt, a Wccftech forrásai alapján vietnami modderek még az 50 MH/s értéket is sikeresen átlépték. Azonban hamar kiderült, hogy a képernyőmentés nem véletlenül nem elég részletes, valójában nem ETH-bányászatot végzett a kérdéses konfiguráció, hanem az Octopus-algoritmust futtatva Conflux (CFX) kriptopénzt termelt igen jó hatékonyság mellett.

Az internetszerte felkapott kép valódisága és a vele kapcsolatos félrevezetés önmagában nem is érdekes, megszokhattuk, hogy egyesek kamuképekkel szeretnének minél nagyobb figyelmet generálni. Ami viszont fájó pont, hogy az Nvidia a GeForce-oknál tulajdonképpen engedi is a bányászatot, meg nem is. A védelem  a felhasználói visszajelzések alapján egyelőre kizárólag az ETH-bányászat során működik, minden más algoritmusnál a kártya vígan hozza a fenti példában is látható remek hatékonyságot.

Mi volt akkor ennek a korlátozásnak az értelme? Csak egy újabb PR-fogást láthattunk az Nvidia részéről, amikor bejelentette a korlátozást? Lehetséges, mert a nap végén úgyis csak az számít, hány darab GPU-t sikerült értékesíteni, mindegy, hogy ki volt a "szerencsés" vevő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.