Hirdetés

Európa letámadta az Androidot, ebből még nagy káosz is lehet



|

E hónap végéig derül ki, hogyan dönt az Európai Bizottság a Google ellen indított versenyjogi ügyben. Gigantikus bírság jöhet, és ez még nem a vége, az általunk ismert Android is teljesen megváltozhat.

Hirdetés

Az Európai Bizottság előzetes jelzése szerint még július végéig, tehát nagyjából három héten belül dönt arról, milyen szankciókkal sújtja a Google-t az Android mobil operációs rendszerrel kapcsolatban. Egyrészt egy olyan büntetést is kiszabhatnak, amelynek összegét már egy Google-szintű megavállalat is komolyan megérezheti, másrészt pedig, ha továbbra is szeretnének Európában androidos készülékeket forgalmazni, alapjaiban kell megváltoztatniuk néhány fontos dolgot, amit az összes felhasználó megérez majd.

Hirdetés

De pontosan miért is szállt rá az EB az Androidra? Megítélésük szerint a Google rendszerének egyes funkciói miatt az Android jogosulatlan előnyöket élvez a piaci versenyben, ellehetetlenítve ezzel a versenytársakat (azt persze most hagyjuk, hány valóban létező versenytársról beszélünk az iOS mellett). Nézzük, pontosan mi is a jogi probléma a rendszerrel:

- a Google a mobilgyártóknak egyfajta ultimátumot adott, hogy az Android mellett más operációs rendszerekkel szerelt telefonokat és tableteket nem értékesíthetnek;
- bizonyos alkalmazásokat csak azzal a feltétellel licenceltek, hogy azok kötelezővé teszik a Google Chrome telepítését és a Google keresőjét állítják be alapértelmezettként;
- pénzügyileg motivált gyártókat és mobilszolgáltatókat arra, hogy gyárilag a Google keresőappját telepítsék.

Ezek összességével az EB szerint a Google egyrészt megnehezíti vagy ellehetetleníti azt, hogy a gyártók más operációs rendszerekkel szerelt telefonokat is bemutathassanak, ezáltal meggátolják a valódi piaci verseny kialakulását, másrészt pedig a Google egyéb szolgáltatásait is jogosulatlan előnyhöz juttatják azáltal, hogy az Androidon elvileg elérhető alternatívák elnyomásával a felhasználók más appokat és szolgáltatásokat is használjanak. Nagyjából hasonló irányelvek mentén zajlott a Microsoft gigantikus antitröszt-persorozata is a kilencvenes évek második felében, őket a Windows rendszerekbe alapértelmezetten beépített Internet Explorer böngésző miatt próbálták sokféleképpen megszorongatni, ennek az ügynek a vége a Windows XP telepítésekor megjelenő böngészőválasztó menü lett.

A Google mindenesetre elég nagyot borulhat, hiszen két éve hasonló alapokon már kiszabtak rájuk egy 2,42 milliárt eurós bírságot, most pedig a maximális összeg elérheti a 9,3 milliárdot is, ami még egy ekkora cégnek is komolyan belenyilallhat a fájdalomközpontjába.

A Google azzal védekezik, hogy nem mások elnyomása miatt alakította ki így a rendszerét, hanem azért, mert a lehető legjobb felhasználói élmény érdekében az "egymásra tervezett", egymással a legjobban együttműködő elemek együttes használata a legjobb a felhasználónak, így ők nem egy rendszerben és különálló appokban, hanem ökoszisztémában gondolkoznak. Azt pedig sosem tiltották meg, hogy a felhasználók más keresőket állítsanak be vagy más böngészőket telepítsenek a Google Play-ből.

Szóval, a döntést még ebben a hónapban megtudjuk, ahogy valószínűleg azt is, hogy a Google kénytelen lesz-e változtatni valamit az Android rendszeren és a vele kapcsolatos funkciókon. Egyébként nem ez az egyetlen "bírságosdi" a napokban az óceán innenső partján, a Facebook most kapott hasonló büntetést Angliában - igaz, az ő összegük hiába rekordmagas, ők meg se fogják érezni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.