Hirdetés

Vigyázat: az Nvidia tanúsítványaival álcázott, GPU drivernek látszó vírusok terjednek



|

Újabb súlyos következménnyel járt az Nvidia meghackelése.

Hirdetés

Cudar idők járnak az Nvidiára. A GeForce videokártyákról ismert gyártót február végén támadta meg a Lapsu$ nevű hackercsoport, akik 1 TB-nyi érzékeny adatot zsákmányoltak a cég szervereiről.

A GeForce GPU-k kriptobányászat-korlátozó technológiájának feloldását és az illesztőprogramok nyílt forráskódúvá tételét követelő kiberbűnözők azóta 71 ezer alkalmazott belépési adatait szivárogtatták ki, valamint nyilvánosságra hozták a DLSS forráskódját és a bejelentésre váró chipek listáját is.

Hirdetés

A támadás legújabb következménye miatt viszont nem csak az Nvidia, de a mezei felhasználók feje is főhet. Az interneten ugyanis több olyan kártevő is felbukkant, melyeket a zöldektől lopott tanúsítványokkal hitelesítve GPU drivereknek álcáznak az elkövetők, így távolról akár a számítógépünk felett is átvehetik az irányítást. A tanúsítványok ugyan már lejártak, de a Windows még mindig jóváhagyja őket.

A BleepingComputer két biztonsági szakértő jelentése alapján azt írja, hogy a lopott tanúsítványokkal álcázott vírusok a következő szériaszámokról ismerhetők fel:

  • 43BB437D609866286DD839E1D00309F5
  • 14781bc862e8dc503a559346f5dcc518

A Microsoft ugyan könnyedén tiltólistára tehetné a tanúsítványokat, a lépés viszont azonban azzal járna, hogy a rendszer az ezeket használó hivatalos driverek működését is blokkolná. Nem árt tehát odafigyelni a GeForce-driverek letöltésénél, s mint mindig, szorítkozzunk az automatikus frissítésre, vagy az Nvidia weboldalára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.