Hirdetés

Most vegyél RAM-ot és SSD-t, hamarosan drágább lesz!



|

Éledezik a félvezetőpiac, a gyártók kezdik megtalálni az egyensúlyt és befékezni az árcsökkenést. Most még jó áron megcsíphetsz SSD-t és RAM-ot is.

Hirdetés

Mindig változik, hogy az IT-iparág melyik ágát sújtják nehézségek, és melyek azok, ahol látszólag nagy a nyugalom. Utóbbira kiváló példa jelenleg a memóriamodulok és félvezetőalapú adattárolók piaca, ahol vihar előtti csend honol. A gyártók már hosszú ideje túltermelésben voltak, a raktárkészletek óriásiak, a vásárlóerő pedig nem nőtt, így az árak szépen fokozatosan, hónapról hónapra csökkentek.

Ez a trend azonban nem tart örökké, már látszanak az első jelek, hogy hamarosan ismét felfelé indulnak meg az árak, vagyis ha felhasználó vagy, ez a karácsony előtti időszak ideális arra, hogy bővítsd asztali géped, laptopod vagy akár játékkonzolod tárhelyét és (ha lehet) rendszermemóriáját. Mutatunk is néhány jó vételt, amelyekre érdemes lecsapnod.

RAM-bővítés

Asztali PC: A legegyszerűbb dolgod akkor van, ha asztali számítógéppel rendelkezel. Ha eddig kihúztad 8 GB RAM-mal, azonnal duplázz egy modullal: a Crucial, Silicon Power vagy Patriot moduljai 6 ezer forintba kerülnek. Ennél is jobban megéri, ha mindjárt 16 GB-os DDR4 modult választasz: az egymodulos AData 10 ezer forint, a duplacsatornás, passzív hűtéses G.Skill pedig 13 ezer forintba fáj, ráadásul ezek már DDR4-3200-as szabványú modellek.

Amennyiben 16 GB RAM van gépedben, de játszol és/vagy képet, videót is szerkesztesz, itt az ideje 32 GB-ra váltani. Ha anno jól választottál alaplapot és még két üres DIMM-foglalatod van, ezt 13 ezer forintból megúszod, ha 2×16 GB-os DDR4 szettet kell vásárolnod, mert csak 2 DIMM-foglalatos az alaplapod, a Patriot és a G.Skill modulokért 22-25 ezer forintot kérnek.

DDR5 szabványnál még mindig komoly prémium felárral fogsz találkozni, kapacitástól és sebességtől függően 1,5-2×-es szorzó van az új generációs modulok árain. Itt érdemes inkább még kivárni, jövőre beérik a sok fejlesztés, és ha árban nem is lesz nagy változás, ugyanennyiért várhatóan gyorsabb (pl. DDR5-6400/6800-as) modulokat kapsz majd.

Hirdetés

Notebook: Ha laptopodat fejlesztenéd, előbb meg kell bizonyosodnod róla, hogy bővíthető a rendszermemóriája és nem az alaplapra forrasztott. Ezt a gyártó weboldaláról, rendszerdiagnosztikai szoftverek elemzéseiből (pl. HWiNFO, AIDA64), vagy szétszerelős leírásokból, videókból tudhatod meg. Ha van szabad SODIMM-foglalat, érdemes a meglévő RAM-kapacitást duplázni, a sebességet pedig ehhez igazítani. A 16 GB-os DDR4 SODIMM modulokat 11-14 ezer forint között árulják, igazán nem nagy kiadás, hogy jelentősen többet bírjon laptopod. Érdekes módon a DDR5 szabványú modellek sem vészesen drágák, 17-18 ezerért már Corsair, Crucial modulokat kapsz, igaz, itt a DDR5-4800-as legszerényebb szabványról van szó.

SSD-bővítés

Asztali PC: Még mindig óriási a kínálat a SATA-n kapcsolódó, 2,5"-os Solid State Drive-okból, de ha már váltasz, érdemes az M.2 NVMe PCIe modellekre fókuszálni. Ezeknél ellenőrizd a sebességet, az eltérés óriási lehet. A PCIe 5.0-s, 10 Gb/s sebességű modellek nagyon drágák és kevés rendszer kezeli őket, viszont PCIe 3.0 x4 alá menni ma már nem érdemes. Ha 10. generációs Intel Core vagy AM4-es AMD Ryzen CPU-val szerelt rendszered van, a PCIe 4.0 x4 ideális választás, sebességben pedig az 5 Gb/s körüli vagy feletti tempót érdemes választani. 1 TB-nyi tárhely már bőségesen elegendő átlagos felhasználáshoz, itt egy AData Legend 840, vagy egy Corsair MP600 Core XT jó választás 22-23 ezer forintért. Ha 1,2-1,5× gyorsabbat szeretnél, alig kell ráfizetned, 27 ezer forintért már Kingston Fury-t kapsz, 30 ezer Ft-ért pedig WD Black SN850-et vagy Samsung 980 Prót.

Gaming PC, PlayStation 5: Ha játszol is, a 2 TB kapacitás sem túlzás, sőt, PlayStation 5 esetén ez a minimum. A kapacitás duplázódása nem jár kétszeres árral, 45 ezer forintért már tiéd lehet a Patriot Viper VP4300L a maga 7400 MB/s-os tempójával, 49 ezer forintért a Kingston KC3000-et szerezheted be (PS5-höz a Fury Renegade-et ajánljuk), viszont a Samsung 980 Pro hűtőbordás változata kicsit borsosabb árú: 56 ezer forintot kérnek érte.

Notebook: Ha laptopod tárhelyét bővítenéd, passzív bordával szerelt SSD-t ne válassz, olyat keress, aminek a matricája 1-2 mm vastag és hűtőbordaként funkcionál (Samsung, Kingston, Corsair és a többi, nevesebb cég ilyet kínál). Itt sokszor már a fél TB-os SSD is elegendő, ilyet pedig 12-14 ezer forintért kapsz. Fontos tudni, hogy a kisebb kapacitás miatt az írási tempó is limitált. Az ideális választás ebben az esetben is egy 1 TB-os M.2 NVMe SSD, amelyet 20-25 ezer forintért beszerezhetsz, de kicsit komplikáltabb szereléssel kell számolnod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.