Hirdetés

Nagyon lassan, de kezd magához térni a PC-s piac



|

A processzorok eladásaiból ítélve lassan vége lehet az iparágat sújtó visszaesésnek.

Hirdetés

Az elmúlt néhány negyedévben megszokhattuk, hogy a különböző, számítástechnikai eszközök eladásai sorban döntögették a negatív rekordokat, amit az elemzők a pandémia alatti felfújt kereslet kipukkadására, illetve az orosz-ukrán háború és más tényezők nyomán kialakult gazdasági bizonytalanságokra vezettek vissza.

Az IDC kutatócég azonban nemrég azt jósolta, hogy 2023 második felétől már fellendülhet a PC-s piac, most pedig a processzorok eladásai mutatnak biztató fejleményeket.

Hirdetés

A friss számokat a John Peddie Research (JPR) elemzése szállította, amely arra jutott, hogy a 2023-as második negyedévben (Q2) 17%-kal több CPU fogyott, mint az első negyedévben. Szám szerint ez 53,6 millió eladott processzort jelent a Q1-es 46 millióval szemben, beleértve az asztali és a laptopos egységeket is.

Az előző év azonos időszakához képest ez ugyan még mindig negatív eredmény (a 2022-es Q2-ben 23%-kal több asztali és 22%-kal több laptopos CPU fogyott), ám a felfelé ívelő trend bizakodásra adhat okot. Főként az Intel számára, amely a Q1-es időszakhoz képest 23%-kal növelte a piaci részesedését, miközben az AMD-é 5,3%-kal csökkent. Nem meglepő módon a laptopos processzorokból sokkal több fogy: a teljes forgalmazáson belül 72% a mobil chipek aránya, míg az asztali verziók az eladások 28%-áért felelnek.

Ami pedig a közeljövőt illeti, a Jon Peddie Research "óvatosan pozitív" előrejelzést adott a következő negyedév kapcsán, az Intelnek és az AMD-nek is szerény mértékű növekedést jósolva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.