Hirdetés

Hányan használnak még Windows 7-et, és mi vár rájuk?



|

Tegnap kipörgött a Windows 7 utolsó javítása, innentől se támogatás, se frissítés, semmi. Ehhez képest több forrás szerint is több száz millió gépen ketyeg még ez a rendszerverzió, ami innentől veszélyek tárháza lehet.

Hirdetés

A Windows 7 hivatalos pályafutása nem úgy ért véget a tegnapi nappal, hogy a rendszer hirtelen egy pukkanással leállt, elsötétült a kijelző, vagy egy nagy figyelmeztető felirat kíséretében csak egy "frissítés" gomb maradt a desktopon. Ilyet jogilag talán nem is tehetne a Microsoft, tehát annak ellenére, hogy jó előre mindenféle fórumon figyelmeztette a felhasználókat a patchek leállításáról és a támogatás befejezéséről, maga a rendszer továbbra is ugyanúgy használható marad. Még az általunk tegnap írt Windows 7 nekrológ kommentjeiben, valamint a Facebookon megosztott cikk hozzászólásaiban is többen jelezték, ők bizony továbbra is megtartják a kifutott rendszert - egyesek annyit tettek, hogy erős tűzfal és vírusvédelem mögé bújtatták, mások pedig annyival intézték el a dolgot, hogy a Windows 7-es gépük nem csatlakozik az internethez, tehát őket sem érinti a dolog.

Hirdetés

De hányan lehetnek az így gondolkozó felhasználók világszerte? Maga a Microsoft jelenleg 900 millió környéki Windows 10 felhasználóról beszél, és "több mint 10 millió" olyanról, akik megmaradtak a 7-es változatnál. Az amerikai Computerworld ennél erősebb képet festett: január legelején, különböző források alapján azt állította, az összes Windows alapú PC 29,7 százalékán marad meg a Windows 7 január 31-ig. Ez pedig 446 millió gépet jelent, ami viszont tényleg nem kevés. De mi is lehet ezzel a probléma? Járjuk kicsit körbe a veszélyforrásokat!

Lyukasodó páncélzat

Azt nyugodtan leszögezhetjük, hogy minél bonyolultabb és összetettebb egy szoftver, annál több olyan apró lehetőség rejtőzik benne, ami bizonyos körülmények között sebezhetőségként jelenhet meg. Márpedig a Windows 7 nem éppen egy Aknakereső, ezért az évek során folyamatosan találtak benne különféle biztonsági réseket és kihasználható hibákat. Ezekre érkeztek is szépen a különféle patchek, javarészt korábban annál, hogy valaki ténylegesen ki is használhassa a páncélon felfedezett lyukat. Azt nem nagyon feltételezhetjük, hogy a jövőben nem derül fény ilyesmire, viszont javítás már nem érkezik. Ezt jól példázza, hogy a január 14-i utolsó "Windows 7 patch kedd" is tartalmazott egy olyan foltozást, amely egy teljesen frissen felfedezett biztonsági rést javított.

Azt pedig nagyjából feltételezhetjük, hogy a több százmillió Windows 7 tulajdonosnak csak egy része van tisztában azzal, hogy a frissítések leállítása ellen védekezni kell, vagy az internetre nem csatlakozós, vagy pedig az extra védelmi megoldásokkal megerősített módon. Hihetetlenül nagy az a kisebb tech-érdeklődésű felhasználói réteg, aminek a sztereotíp képviselői például a nagyszülők, akiknek az unoka 5 éve telepített mindent, aztán elfelejtette őket továbbvinni az úton. Ráadásul pont ők azok, akik az n+1-edik Facebook játéknak álcázott csaló linkre is rákattintanak, és amikor már mondjuk egy éve nem frissült a rendszerük, az azóta felfedezett réseket kihasználva a webes bűnözők pont az ilyen gyanútlan júzerek gépeit használhatják majd előretolt állásként a kiberháború újabb frontjain.

És persze azt se felejtsük el, hogy az internetmegvonással ténylegesen ki lehet-e védeni mindent. Gondolták már így olyan erőművek és közművek rendszerei esetében is, amelyeket aztán konkrétan egy pendrive-val fertőztek meg még a Stuxnet tombolásának idején.

Lassuló meggyőzési folyamat

Ugyan a Windows 7-ről Windows 10-re áttérésnek voltak gyorsuló időszakai (például az, amikor teljesen ingyen lehetett frissíteni jogtiszta 7-esről, vagy épp a legutóbbi 6-12 hónap, amikor egyre gyakrabban lehetett találkozni a rendszer "leállásáról" szóló hírekkel), de a szakértők szerint pont a fent vázolt "nagymama-faktor" miatt épp most jön egy újabb lassuló szakasz a rendszer lecserélését tekintve.

Azok, akikhez a biztonsági figyelmeztetések sem jutottak el, gyaníthatóan pont ugyanazok, akiket az sem győz meg a váltás szükségességéről, hogy a Windows 7-et egyre kevesebb új szoftver és szolgáltatás támogatja majd. Hiszen pont ők azok, akik évek óta ugyanazokat a szoftvereket és szoftververziókat használják, valamilyen régebbi Office verzióval szerkesztgetnek dokumentumokat, és a gépük erőforrásait is alig használják ki böngészéssel, levelezéssel, tehát bennük fel sem merül majd, hogy bármiért fel kéne adniuk jól megszokott környezetüket.

Az amerikai Computerworld szerint 2021 január elsején még mindig az összes Windows-alapú gép 18,7 százalékán, tehát nagyjából 281 millió PC-n fut majd Windows 7, amelyekre addigra már egy éve nem érkezett frissítés, viszont minden bizonnyal továbbra is felfedeznek majd rajta különféle sérülékenységeket, amiket a rosszakarók azonnal el is kezdenek kihasználni.

A különféle biztonsági szoftverek is csak ideig-óráig jelentenek segítséget, már csak azért is, mert ezek sok esetben pont a rendszerek saját algoritmusaival közösen szűrik ki a gyanús programokat és behatolási kísérleteket, így ha a rendszer oldaláról a védelem lyukassá válik, egyes esetekben a "víruskergetők" sem tudnak száz százalékos biztonságot nyújtani.

Legvégül álljon itt egy apró érdekesség: a Windows XP támogatása 2014 áprilisában, tehát lassan hat éve szűnt meg, és még mindig nagyjából 20 millió PC-n fut világszerte (és ebben valószínűleg nincsenek benne a különféle warez-másolatok). Az emberek egy része bizony lassan vált, és ez most is így lesz, szóval érdemes felkészülni arra, hogy ez még gondokat okozhat a középtávú jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.