Hirdetés

Telefonos alkalmazásokkal árasztja el az autókat a Google



|

A keresőóriás nagyon szeretné, ha többet nyomkodnánk a járgányunkban elhelyezett érintőkijelzőt.

Hirdetés

Az utóbbi években az autógyártók annyira rákaptak az óriási központi kijelzőkre, hogy a biztonsági értékelésekre szakosodott Európai Új Autó Értékelő Program (NCAP) a jövőben csak azoknak a járműveknek fog 5 csillagos plecsnit osztani, amelyekben bizonyos létfontosságú funkciók továbbra is fizikai gombokkal üzemeltethetők.

A szigor ellenére persze nem érdemes azzal számolni, hogy a tabletek hirtelen felszívódnak a műszerfalakról, ha pedig már ott vannak, az NCAP-vel ellentétben a Google nagyon szeretné, ha a lehető legtöbbet nyomkodnánk őket.

Hirdetés

A keresőóriás ugyanis nemrég egy fejlesztőknek szánt blogbejegyzésben tudatta, hogy egy új programot indít "car ready mobile apps", vagyis autóra szabott mobilalkalmazások néven, melynek célja, hogy azok a telefonos alkalmazások, amelyek egyébként a központi kijelzőkön is kielégítően futnak, külön beavatkozás nélkül válhassanak elérhetővé a mobilról működő Android Autón, valamint a beépített Android Automotive OS operációs rendszerrel bíró járműveken.

"A program részeként a Google proaktívan felülvizsgálja az adaptív és nagyképernyő-kompatibilis mobilalkalmazásokat, hogy biztosítsa a kompatibilitást és a biztonságot az autókban. Ha egy alkalmazás megfelel a követelményeknek, akkor automatikusan engedélyezzük a Google beépített rendszerével bíró autókban való terjesztését, és elérhetővé tesszük az Android Autóban, anélkül, hogy új fejlesztésre vagy új verzió kiadására lenne szükség."

- írja a programról a vállalat. Ezen kezdeményezés lényege tehát az, hogy a Google átfésüli az Android meglévő repertoárját, hogy a lehető leggyorsabban minél több új alkalmazást tegyen futtathatóvá az autókon. A programmal párhuzamosan a keresőóriás egy új értékelési rendszert is bevezet, amely három kategóriába sorolja a fedélzeti használatra alkalmas appokat: az első kategóriába a kifejezetten járművekbe készített alkalmazások, a másodikba pedig az alapvetően mobilokat és tableteket célzó, de autókra is optimalizált tételek szerepelnek majd.

A közlekedésbiztonságra nem lesz hatással az offenzíva, a Google ugyanis egyelőre olyan kategóriákban hajtja végre a bővítést, amelyek kizárólag leparkolt járgányokban működnek, köztük játékokkal, streaming alkalmazásokkal és webböngészőkkel. A fentieken túl a vállalat azt is bejelentette, hogy a szolgáltatásait natívan támogató járműveken (Google Built-In) a következő hónapok során három új szórakoztató app válik elérhetővé, köztük az Angry Birdsszel, valamint a Max és a Peacock streaming platformokkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.