Hirdetés

Hivatalos: az AMD elengedi a Windows 10 kezét



|

Az AI-processzorok képviselte jövőben már nincs helye a Microsoft kilencéves operációs rendszerének.

Hirdetés

Aki követte a PCW tudósítását a Computex eseményeiről és a tajvani rendezvényen látott újdonságokról, ahhoz már eljutott a hír, hogy minden, de tényleg minden a mesterséges intelligencia (ez alatt generatív algoritmusokat és nagy nyelvi modelleket értünk) és az arra támaszkodó szolgáltatások körül forog. A ChatGPT mögött álló OpenAI-ba tízmilliárd dollárt invesztáló Microsoft lényegében új kategóriát hozott létre a Qualcommal, az Asusszal és más gyártókkal közösen a Copilot+ PC-k révén.

Hasonlóképpen az AI áll az Nvidia és az Intel fejlesztéseinek fókuszában is, nem beszélve az AMD-ről, amely többek között az MSI gépeit látja el Ryzen AI processzorokkal.

Hirdetés

A másodpercenként akár 50 billió műveletre (50 TOPS) képes modellek bevezetésével a gyártó hivatalosan is szakít a 2015-ben elrajtolt Windows 10-zel, ami voltaképp teljesen logikus lépés, hiszen a Copilot+ kritériumnak (minimum 40 TOPS) megfelelő, AMD Ryzen AI 9 HX 370 és Ryzen AI 9 365 AI-processzorokkal szerelt laptopokon már alapból Windows 11 található, és a mesterséges intelligencia alapú szolgáltatások fejlesztése sem a Microsoft eggyel korábbi operációs rendszerének limitációt figyelembe véve zajlik. Az AMD hivatalos oldalára ellátogatva mindenki meggyőződhet arról, hogy a Ryzen AI 300-as sorozata kizárólag a 64-bites Windows 11-et és az Ubuntut (!) támogatja.

Annak azonban kicsi a valószínűsége, hogy az amerikai központú chipgyártó az asztali PC-k frontján is hamar elengedje a Windows 10 kezét, méghozzá az operációs rendszer dominanciája okán. Még mindig 70 százalék körül mozog a részesedése, miközben a Windows 11 a Microsoft minden próbálkozása ellenére is csak a torta egynegyedét mondhatja a magáénak. Nem véletlenül született az a döntés Redmondban, hogy némi felár ellenében 2028-ig kitolható a Windows 10 hivatalosan 2025-ben megszűnő támogatása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.